בערוץ
 
 
 
 
 
 
 
תגית ראשית 
למה אסור להקפיא אוכל בפעם השניה?  

למה אסור להקפיא אוכל בפעם השניה?

 
תגית ראשית |
 
בלדד השוחי

למה אסור להקפיא אוכל, שחיממתם קודם? הוא נרקב? נהרס? בלדד השוחי חושף את צפונות המזון

 
 
 
 
 
 
 
 
 
שלום בלדד!
רציתי לשאול אותך, למה אומרים שאם מחממים אוכל אז אסור להקפיא אותו שוב? והאם מותר לשים אותו אח"כ במקרר בלי הקפאה?
אשמח לקבל תשובה!
מני.
 
גלידה. לא מומלץ להקפיא בשנית (stock.xcng)
 גלידה. לא מומלץ להקפיא בשנית (stock.xcng)   
שלום מני,
רוב האנשים מתנהגים כאילו הקפאה חוזרת של אוכל היא חטא נורא, מעשה בלתי-מוסרי בעליל, אבל האמת הרבה יותר צנועה. בתנאים מסוימים הקפאה מחדש עלולה להפוך לבעיה בריאותית, אבל בדרך-כלל היא רק משנה את הערך הקולינארי של המזון, כלומר הופכת אותו לפחות טעים. או יותר, תלוי בטעם.
 

צייר לי חיידק

דוגמא מצוינת, בעיקר עם קצת יין אדום (stock.xcng)
 דוגמא מצוינת, בעיקר עם קצת יין אדום (stock.xcng)   
חלק גדול מהדברים שאנחנו אוכלים מסוגלים לשמש מזון גם לאחינו הקטנים, החידקים. היצורים הזעירים הללו נמצאים כמעט בכל מקום, והם לא מהססים לרגע כשאנחנו מניחים לפניהם צלחות שופעות במאכלים מעוררי תאבון. החידקים אוכלים, מפרישים, מתרבים - והכל על האוכל שלנו, שאחרי כמה זמן מתחיל להסריח.

סירחון הוא אזהרה, זו הדרך של האף לאמר לנו "את זה לא כדאי לאכול, זה מסוכן". לפעמים האף טועה (גבינות מסריחות הן דוגמא מצוינת למזון שופע חידקים, מצחין, אבל לא רעיל), אבל לפעמים הוא יודע על מה הוא מדבר. אכילת בשר רקוב, לדוגמא, יכולה להיות קטלנית.
 
 
 
דרך אחת להתמודד עם הבעיה הזו היא לגמור את האוכל מהר, לפני שהחידקים מספיקים להשתלט עליו, אבל במשך הדורות הצלחנו לגלות כמה דרכים מצוינות לשימור מזון, רובן כוללות איזשהו טריק שקוטל את החידקים או מאט את קצב ההתרבות שלהם. דוגמא טובה לשיטה הראשונה היא החלב שעובר טיפול בחום גבוה לפני שהוא מגיע למכולת כדי להרוג את החידקים שעלולים לקלקל אותו. דוגמא טובה לשיטה השניה היא הקפאה.
 

חידקים בסיביר

ג'ק ניקולסון ב"הניצוץ" - בשר קפוא ויבש
 ג'ק ניקולסון ב"הניצוץ" - בשר קפוא ויבש   
כשאתה מקפיא מזון אתה לא הורג את החידקים שנמצאים עליו, אתה רק מאט אותם מאד. אז כשאתה מפשיר את המזון החידקים מתחממים וחוזרים לעבודה, הם מתרבים בקצב הולך וגובר ועכשיו, אם תקפיא את האוכל שוב, אתה תקפיא אותו יחד עם הרבה יותר חידקים ממה שהיו בו קודם. בפעם הבאה שתפשיר אותו הוא יתקלקל מהר יותר. זה הכל, הבעיה אינה ההקפאה החוזרת, אלא הזמן בו המזון בילה מחוץ למקפיא. הזמן בו החידקים חגגו. זה די דומה למה שקורה ליוגורט שעומד מחוץ למקרר.

הדרך הכי פשוטה להתמודד עם הבעיה הזו (אם אתה רוצה, לדוגמא, להפשיר משהו גדול רק כדי לחתוך לעצמך חתיכה קטנה) היא להפשיר דברים במקרר. זה לוקח הרבה יותר זמן, אבל הקור שומר את קצב ההתרבות של החידקים על הילוך נמוך.

הבעיה האחרת בהקפאה של מזון היא הרס מבני. גבישי קרח שנוצרים בתוך המזון שוברים ומועכים אותו מבפנים (אותה בעיה עצמה, אגב, כנראה תמנע מאיתנו החזרה לחיים של אנשים קפואים). זה משנה את המרקם של המזון ולפעמים יכול קצת להרוס אותו - בשר, לדוגמא, נוטה להתייבש מאד בעת ההכנה אם הוא מרוסק מבפנים.
 
כל הקפאה של המזון גורמת להיווצרות גבישים חדשים ולעוד נזק מבני, וזה כולל את ההקפאה הראשונית שנעשית במפעל. בהקפאה זו משתמשים לרוב במקפיאים תעשיתיים שמסוגלים להקפיא את המזון הרבה יותר מהר מהמקפיא הביתי שלך וההקפאה המהירה מצמצמת את הנזק המבני, אבל עדיין - מזון קפוא אינו זהה לגרסא הטריה. זה נכון אפילו לגבי מים.

אבל לפעמים זה דווקא נחמד. נסה לשים תפוח-עץ בפריזר במשך הלילה ואז תן לו להפשיר לחלוטין לפני שאתה אוכל אותו. מגניב, לא? קצת כמו תפוח אפוי. גם חטיף מלבב וגם פלא מדעי (אתה מוזמן לעשות ניסויים עם הקפאות חוזרות או פרקי הקפאה ארוכים יותר).

בתאבון,
בלדד השוחי



גם לכם יש שאלה? שלחו אותה לבלדד, השוחי שיודע הכל
אימייל: bildad@nana.co.il
 
 
 
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@ ilan @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
 
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@ ilan @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
 
 
תגובות
הוסף תגובה0 תגובות
הוספת תגובה
מאת
 
נושא
 
תוכן
 
 
 
 
תודה! תגובתך התקבלה.
התגובה תתפרסם בכפוף לתנאי האתר.
 
 
 
 
 

כל הזכויות שמורות 2011 © נענע 10 בע"מ
 
 
 
 
כל הזכויות שמורות © Nana10 בע"מ
Video powered by